top of page

Pandemi Gerçeğinde 2021 Yılı Dijital Pazarlama Trendlerine Farklı Bir Bakış

Güncelleme tarihi: 4 Nis 2023

Her yıl olduğu gibi yeni bir yıla girerken dijital iletişim ve pazarlama alanında bizleri ne gibi yenilikler bekliyor ve pazarlama stratejilerinde hangi yeni metodlar ön plana çıkıyor biraz araştırdım. Tabi 2021'i özel kılan en önemli faktör: #Pandemi ! Gelin yazının devamında "2021 'de Dijital Pazarlama Trendleri" nelermiş birlikte farklı bir göz ile bakalım...


Dijital pazarlama profesyonelleri için her yıl yol gösterici olması amacıyla hazırlanan bu tip #trend içerikli makalelerde sunulan yöntemlerin gerçekleştirilebilirliği, orta-uzun vadede karşılaştığımız uygulamalar ve başarı hikayeleri ile anlam kazanmaktadır. Yani özetle bu yazıdakilerin "İşte 2021'in kazandıran dijital pazarlama taktikleri" gibi algılanmaması önem taşıyor.


2020 ile hayatımıza giren Covid-19 ve Pandemi gerçeği, sektör bağımsız tüm işletmeler için farklı çalışma koşullarının oluşmasına sebep olduğu gibi tüketici tarafında ise yaşam standarları, satın alma ve tüketim alışkanlıkları anlamında hızla adapte olunması gereken bir süreç başlattı. "Tam da bu noktada 2020'de yaşanan değişimin iyi analiz edilmesi, 2021 yılı için kısa ve orta vadeli pazarlama stratejilerinin ve hedeflerin doğru bir biçimde belirlenebilmesi adına önemli olacaktır düşüncesindeyim."


Arz/Talep ilişkisi ise bu denklemde en kritik yerde duruyor. Çünkü hizmet veya ürün fark etmeksizin değişen koşullar, bu değişimi tek taraflı yönlendirebilmeyi güçleştiriyor. Elbette biz pazarlama profesyonellerinden beklenenin en iyisini ortaya koyabilmek adına bu süreçte tüketicinin alışkanlıklarındaki değişimi yönlendirme ve eğilim yaratabilmek de bir diğer kritik nokta. Peki bu yönlendirmeler ve eğitimler arasında stratejik olarak en güncel olanları nelermiş bir bakalım;


Çoklu Kanal Stratejisi - OmniChannel


#OmniChannel ilk etapta marka ile kullanıcı tarafında kusursuz ve kesintisiz bir ilişki ve deneyim sunma idealinde olsa da, ülkemizde bunu gerçek anlamda başarabilecek dijital altyapı ve kadrolaşmayı sağlayabilen az sayıda yerel/global marka olduğu görünüyor. Özellikle Z kuşağı üzerinde daha etkili olduğu bilinen bütünleşik pazarlama yöntemlerinin yanında, fiziksel temasın minimuma indiği bu dönemde geçmişte konvansiyonel olarak temasa geçilen ancak çevrimiçi pazarlamaya dahil edilemeyen kullanıcıların, markaların oluşturacağı tetikleyicilerle kazanılabilmesi kritik bir yerde duruyor. Bu noktada markalarının dijital stratejilerine yön veren profesyoneller "Satış Öncesi - Satış - Operasyon - Satış Sonrası " departmanların dijital pazarlama ile olan ilişkilerini yeniden incelemeli. Eksik olan konular hızlıca tamamlanmalı ve konvansiyonel satın alma geçmişleri incelenerek bu müşterilerin çevrimiçi hale dönüşümlerini sağlayacak tüm iletişim kanallarının koordineli olarak çalıştırıldığından emin olmaları şart gibi görünüyor.

Fiziksel dünyadaki müşterilerini çevrimiçine taşıyabilen firmaların, 2021 yılında devam edeceği herkes tarafından kabul gören Covid sürecinden nispeten daha az yara alacakları yadsınamaz bir gerçek.

OmniChannel pazarlamada ön plana çıkacak konular arasında;

  • Trafik arttırımına yönelik süreç değişiklikleri

  • Müşteri veri platformlarının efektif kullanımı

  • AI motorları (İçerik ve iletişim)

  • Veriye dayalı kampanya optimizasyonları

  • Operasyon süreçlerinde hız kazandıracak 3rd party araçlar

  • Satış öncesi ve sonrası iletişim kanallarının geliştirilmesi

ön plana çıkıyorlar.


Bu alanlar elbette sadece pazarlama süreçleri ile ilişkili değil. Markaların iş modelleri ve departmanları bazında yapması gereken "dönemsel" değişiklikler söz konusu olacaktır. Ancak unutulmamalı ki; marka bilinirliğinin etkilenmemesi, müşteri sadakatinin korunması ve yeni fırsatlara açık olabilmek, bu zorlu süreçte yalnızca geleneksel kanallarda değil dijitalde dahi kanıksadığımız yöntemler üzerinde değişimlere açık olmakla mümkün olacaktır.



İyi Olduğun Alanları Seç - MultiChannel


Markaların Pandemi sürecinde mevcut konumlarını korumak ve belkide normalleşme döneminde büyüme fırsatlarına daha hazırlıklı olabilecekleri bir yaklaşım olarak #MultiChannel pazarlama stratejisi bir inci gibi parlıyor diyebilirim. Müşterileriyle fiziksel teması minimuma inmiş olan markaların, dijital pazarlama yöntemleri ile müşteri sinyallerini en verimli topladıkları kanaları belirlemeleri ve bu kanallar üzerinden iletişim stratejilerini kurgulayarak geliştirmeleri verimliliği arttıracaktır.

MultiChannel stratejilerde ön plana çıkacak yöntemler arasında;

  • Karar aşamalarında etkin bilgi verici içerik pazarlama

  • Video Marketing

  • Sosyal medya kanallarının içerik ve pazarlama yönetiminde daha etkin kullanımı

  • Infleuncer Marketing

  • SEM (Arama Motoru Pazarlaması)

  • Mobil Marketing (App, SMS, MMS, Kupon Kampanyaları)

  • E-Mail Pazarlama

  • A-B Testleri



Sadeleş ve Odaklan - MonoChannel Marketing


#MonoChannel tanımı aslında fiziksel dünyaya ait. Ancak dijital dönüşümün aslında davranış biçimleri kadar pazarlama süreçlerini de dönüştürdüğünü unutmamak gerekiyor. Markaların daralan üretim hacimleri, küçülmeye ve neredeyse resesyona giden ülke ekonomileri, bireylerin satın alma gücündeki düşüşler, yatırım ve istihdamın azalması, satın alma davranışlarının değişimi derken... Yani;

Bazı oyuncular ne yaparlarsa yapsınlar küçülemeyecek kadar büyüktürler. Ama zaten henüz yeterince büyümediyseniz pozisyonunuzu korumanın zamanı gelmiş olabilir!

Peki dijital pazarlamada tek bir kanal ile ilerlemek mümkün mü? Tüm sektörler için olmasa dahi, elbette mümkün. Ancak doğru kanalı bulmak için hızlı olmanız gereken bir dönemdesiniz. Kesintisiz ve maksimum memnuniyet içeren bir iletişim/satış döngüsü yaratmak, Pandemi'nin pazardaki rakiplerinize getirdiği dijitaldeki kafa karışıklıkları ve yükler arasından sıyrılmanızda maliyet tasarrufu da sağlayacak bir strateji olabilir. Ancak maliyet tasarrufundan en son kastım çalışanlarınızdır. Çünkü doğru kanalı bulduğunuzda veya normalleşme ile her birine yeniden ve belkide daha fazlasıyla ihtiyacınız olacak.


MonoChannel strateji ile hareket ederken bakılması gereken önemli noktalar;

  • Mevcut müşteri analizleri

  • Trafik kaynakları analizi ve SEO

  • Pazarlama iletişimi kanalları arası testler

  • PPC Marketing

  • Search Marketing (Hedef/Dönüşüm odaklı)

  • UX taramaları ve Geliştirmeler



Özetin Özeti


Covid-19 ile birlikte gelen ve en iyimser tahminlere göre 1 yıl daha birlikte olduğumuz bu Pandemi döneminde vizyoner olmalarıyla birklikte orta-uzun vedeli ve risk yatırımları içeren "Trend" yöntemler yerine, denenmiş, geçerliliği ve efektifliği kabul görmüş pazarlama yöntemleri ile ilerlemek markalar için daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum. Ne kadar az yara alınır,ne kadar çok şey öğrenilirse kar olacak bir süreçteyiz. İçinde yaşadığımız ülke insanının değişen yaşam şartlarını, satın alma alışkanlıklarını ve tam da şu anda nereye baktığını(!) iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bu verileri hangi ölçüde işleyeceğiniz ise yer aldığınız sektöre, ürün çeşitliliğinize ve iş modelinize göre değişkenlik gösterecektir. Son olarak her yıl Gartner tarafından yayınlanan "Dijital Pazarlama Hype Döngüsü" bu dönemde yeni teknolojiler üzerinden dijital pazarlama stratejik bakış açınız üzerinde farklı bir yaklaşım ile durmanıza yardımcı olabilir.



Comentários


bottom of page