top of page

Covid-19 Sürecinin Dijital Pazarlama Üzerindeki Etkileri

Güncelleme tarihi: 4 Nis 2023


Tüm dünya olarak zor bir pandemi sürecinden geçerken, insanların yaşam şekillerinin neredeyse tamamen değiştiği bu dönemde dijital pazarlamanın da yöntemleri yeniden yazılmaya başladı!



Covid-19 ile Mart 2020'den beri içinde yaşadığımız #Pandemi süreci her birimizi bireysel olarak zorladığı gibi, tüm dünya insanlarını, ülkeleri, ekonomileri ve sistemleri de aynı şekilde yoruyor ve zorluyor. Nerede ve nasıl sonlanacağının pek de belli olmadığı bu süreç için söylenebilecek en belirgin şey ise sanırım "Bu gerçek ile yaşamayı öğrenmeliyiz!" olacaktır. Nitekim duygusuz piyasalar ve ekonomik sistemler ilk şokun ardından bir an önce normalleşme sürecinin başlatılması gerektiğini yüksek bir sesle dile getirdiler. Öte yandan insanların yaşama ve çalışma şekilleri ile tüketim alışkanlıkları da Pandemi ile birlikte hızlı bir değişime maruz kaldı. Aslına bakarsanız bu değişim uzun yıllardır içten içe yaşanıyordu ancak Pandemi ciddi bir tetikleyici olarak hayatlarımıza müdahele etti.


Some people don't like change, but you need to embrace change if the alternative is disaster. - Elon Musk

Bu süreç tüm yıkıcı ve ölümcül etkilerini unutmadan pozitif bir başlangıca da vesile olabilir. AMA NASIL?



Dijital Dönüşüm Asıl Şimdi Başlıyor


İnternetin geçmişi elbette çok daha eski ancak özellikle 1990'ların ilk yarısından bugüne kadar geçen zaman için bir çok defa "Dijital dönüşüm başlıyor/başladı!" benzeri söylemleri duymuşsunuzdur. Ancak fikrimce bu zamana kadar yaşanılan süreç bundan sonra yaşanacak asıl değişim süreci için gerekli altyapının kurgulanması, ihtiyaçların belirlenmesi ve teknolojinin hazırlanması için kullanılan ara bir dönemdi.


Öncelikle bilginin, akabinde #iletişim başlığının ve son aşamada ise #Veri nin ve #bulut teknolojilerinin geliştirildiği bu ara süreç dünyanın dijital dönüşümüne başlamada en önemli aşamaları oluşturuyordu. Bir nevi Endüstri 4.0 esas dönüşüm sürecinin birinci fazının tamamlanması şeklinde yorumlanabilir.


Artık büyük plazalara, inanılmaz insan gücü gerektiren fabrikalarsa veya üretim tesislerine gerek kalmadı gördüğünüz gibi. Otomasyon sistemleri, evlerinden veya daha doğrusu #mobilite katsayısı arttırılmış nitelikli çalışanlar, otonom sürüş sistemleri, drone teknolojileri vb. sayılabilecek bir çok sistemin birbiri ile entegrasyonu ile neredeyse "sıfır insan gücü" ile işleyen, işlemenin ötesinde envanterleri tutulan ve analiz edilebilen sistemler yaratmak ve işletmek mümkün oldu.





Bu işin (Pandemi) sonu aslında insanların sadece sistemlerin sağlıklı işleyip işlemediğini test ve kontrol eden #arabirimler olarak ilerleyecekleri gerçek bir #dijitaldönüşüm sürecinin tam da başlangıç noktası olacağına inanıyorum.


Siz ne dersiniz?

Comments


bottom of page